Αγαπητά μέλη του Ελληνικού Δικτύου για την Καταπολέμηση της Φτώχειας,

σας στέλνουμε το 2ο newsletter του δικτύου μαζί με τις ευχές μας για μια Ευτυχισμένη Νέα Χρονιά.

Θα ήταν σημαντικό να τροφοδοτείτε και εσείς με τις δράσεις και τις σκέψεις σας το newsletter στη διεύθυνση press.antipoverty.gr@gmail.com.

 

1. Γενική Συνέλευση

Με επιτυχία διεξάχθηκε η Γενική Συνέλευση του δικτύου μας στον φιλόξενο χώρο του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, την Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2023. Tα πρακτικά και οι προτάσεις για το νέο έτος θα σας σταλούν σε χωριστό email μέσα στον Ιανουάριο.

 

2. Νέο πρόγραμμα

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη ενέκρινε την πρόταση που είχαμε υποβάλει με εταίρο μας το Ελληνικό Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία, στο πλαίσιο του προγράμματος  “Building a robust and democratic civic space” (BUILD) με τίτλο «Ελληνικό Παρατηρητήριο για την Φτώχεια και την Έλλειψη Στέγης (Ε.ΠΑ.Φ.Ε.Σ.).

Το έργο αυτό προβλέπει τη δημιουργία και πιλοτική λειτουργία ενός Παρατηρητηρίου για τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τα ζητήματα στέγης στη χώρα.

Η υλοποίηση του έργου, διάρκειας δώδεκα μηνών, θα ξεκινήσει την 1η Μαρτίου 2024. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

Στις επόμενες εβδομάδες θα δημιουργηθεί ομάδα που θα υποστηρίξει το εν λόγω πρόγραμμα και η οποία θα αποτελείται από μέλη του ΔΣ και μέλη οργανώσεων που έχουν υλοποιήσει παρόμοια προγράμματα με τον συγκεκριμένο χρηματοδότη στο παρελθόν.

 

3. Ολοκλήρωση Έκθεσης για τη Φτώχεια 2023

Η ετήσια Έκθεση για τη Φτώχεια στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε και στάλθηκε στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας. Θυμίζουμε ότι φέτος το Ελληνικό Δίκτυο συνέταξε την έκθεση βάσει μιας πιλοτικής προσέγγισης στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της δομής και του περιεχομένου αυτού του τύπου εκθέσεων, που προτείναμε στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο, την οποία έκανε δεκτή. Βασικός άξονας που διατρέχει τη φετινή έκθεση σε όλα τα Δίκτυα είναι η φορολογική δικαιοσύνη.

Η Έκθεση για τη Φτώχεια στην Ελλάδα 2023 θα δει σύντομα το φως της δημοσιότητας και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μας.

 

4. Το δίκτυο στα μμε

Η εκδήλωση που διοργανώσαμε για τις Όψεις της φτώχειας στο Δήμο της Αθήνας όπου παρουσιάστηκε η  «Χαρτογραφική απεικόνιση της υλικής αποστέρησης | Μελέτη προσέγγισης του φαινομένου στο Δήμο Αθηναίων»  συνέχισε να προκαλεί το ενδιαφέρον των μμε με αποτέλεσμα να φιλοξενηθούμε στο σαλόνι της έντυπης έκδοσης της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου και στο Talk Radio 9,89 FM την ίδια μέρα.

 

Δείτε αναλυτικά τη δημοσίευση εδώ και ακούστε τη συνέντευξη εδώ.

 

5. Συμμετοχή σε Συνέδριο της ΕΛΣΤΑΤ

Τη Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου, συμμετείχαμε για πρώτη φορά, στο 12ο Συνέδριο Χρηστών της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) κατόπιν πρόσκλησής τους και θέσαμε το ζήτημα της ύπαρξης δεδομένων σχετικά με τις ευάλωτες ομάδες που δεν καλύπτονται από το πληθυσμιακό δείγμα που χρησιμοποιείται για την εξαγωγή συμπερασμάτων στις έρευνες της Αρχής. Σε απάντηση, κληθήκαμε σε συνεργασία προκειμένου να διατυπωθούν εμπεριστατωμένα οι ανάγκες του δικτύου σε ανάλογα δεδομένα.  

 

6. Γιορτινές Ευχές

Τις γιορτινές μέρες που διανύουμε θα θέλαμε όσο γίνεται περισσότεροι άνθρωποι να περάσουν στιγμές ηρεμίας και αγάπης. Οι οργανώσεις-μέλη του δικτύου με τον έναν ή τον άλλο τρόπο φροντίζουν γι’ αυτό. Ευχόμαστε ένα Καλύτερο 2024.