Newsletter 5
1. Ενημέρωση σχετικά με την πορεία του έργου Ελληνικό Παρατηρητήριο για τη Φτώχεια και την Έλλειψη Στέγης
Το Ελληνικό Παρατηρητήριο για τη Φτώχεια και την Έλλειψη Στέγης (Ε.ΠΑ.Φ.Ε.Σ.) συνεχίζει δυναμικά την πορεία του ως εξής:
Ξεκίνησαν οι θεματικές ομάδες εργασίας που επικεντρώνονται σε καίρια πεδία, όπως η ενεργειακή φτώχεια και οι δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες ενώ επιπλέον, προγραμματίζεται η έναρξη των θεματικών ομάδων για τις στεγαστικές πολιτικές, τις παρεμβάσεις για την αστεγία και την παιδική φτώχεια.
Το Παρατηρητήριο έχει εντατικοποιήσει τις συναντήσεις με δήμους και περιφέρειες, με σκοπό την ανάδειξη κοινωνικών αναγκών και την προώθηση συνεργασιών. Έως τα τέλη Νοεμβρίου, έχουν πραγματοποιηθεί επαφές με έντεκα μεγάλους δήμους της χώρας, οι οποίες επικεντρώθηκαν στη συλλογή αιτημάτων αλλά και στην προώθηση προτάσεων που αφορούν, μεταξύ άλλων, το ΤΕΒΑ και την κοινωνική στέγαση, όπως επίσης και με την Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις και με την Αντιδήμαρχο Αθηναίων, το Δήμο Θεσσαλονίκης και την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου.
Η εξωστρέφεια αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής του Παρατηρητηρίου. Στις 25 Σεπτεμβρίου, το Παρατηρητήριο συμμετείχε στην ημερίδα του ΣΚΛΕ με θέμα «Κοινωνική Εργασία και Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων: Αναγκαιότητα και όχι Πολυτέλεια». Παράλληλα, δημοσιεύθηκαν άρθρα που υπογραμμίζουν τη σημασία της ενίσχυσης των δημοτικών κοινωνικών υπηρεσιών, ενώ το έργο του παρουσιάστηκε σε μέσα ενημέρωσης, όπως το περιοδικό Σχεδία και ραδιοφωνικές εκπομπές της ΕΕΔΑ. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ έχουν αποσταλεί ενημερωτικά mini-reports σε φορείς με στόχο τη διερεύνηση πιθανών συνεργασιών.
Θα ακολουθήσει η διοργάνωση δύο webinar για την παιδική φτώχεια και τις πολιτικές κοινωνικής κατοικίας, η συστηματική λειτουργία των θεματικών ομάδων, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία της τελικής εκδήλωσης στην οποία θα παρουσιαστούν τα ευρήματα και οι προτάσεις του Παρατηρητηρίου, στοχεύοντας στη βελτίωση των κοινωνικών υπηρεσιών σε εθνικό επίπεδο.
2. Πολεμάμε τη φτώχεια – όχι τους φτωχούς!
Aπό τις 4 έως τις 31 Οκτωβρίου συμμετείχαμε στην Εκστρατεία για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας 1710 του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Καταπολέμηση της Φτώχειας. Στόχος της ήταν η ανάδειξη της φτώχειας ως συστημικού προβλήματος. Με το σύνθημα «Πολεμήστε τη Φτώχεια, όχι τους Φτωχούς», αναδείξαμε την ευθύνη των κοινωνικές και οικονομικών συστημάτων που διατηρούν τη φτώχεια και επικεντρωθήκαμε σε ζητήματα όπως
- Ενεργειακή Φτώχεια: Χρειάζονται δημόσιες επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια και δίκαιους μηχανισμούς τιμολόγησης, ώστε να διασφαλιστεί ότι η κλιματική δράση δεν επιβαρύνει τους πιο ευάλωτους.
- Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Τα ποσά πρέπει να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες, χωρίς να αποκλείονται ευάλωτες ομάδες όπως οι άστεγοι και οι μετανάστες.
- Παιδική Φτώχεια: Απαιτείται προτεραιοποίηση των δικαιωμάτων των παιδιών μέσω καθολικής πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες, ώστε να εξασφαλιστεί η ευημερία τους.
- Ψηφιοποίηση: Η αυξανόμενη εξάρτηση από την τεχνολογία αποκλείει άτομα χωρίς πρόσβαση ή δεξιότητες. Η συμπερίληψη στις ψηφιακές εξελίξεις είναι απαραίτητη για τη μείωση των ανισοτήτων.
3. Έκθεση για τη Φτώχεια στην Ελλάδα 2024
Το Ελληνικό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας ολοκλήρωσε και δημοσίευσε την Έκθεση για τη Φτώχεια 2024, φέρνοντας στο φως κρίσιμα δεδομένα για τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ συμπληρώνουν η Έρευνα Πεδίου του Δικτύου, η Έκθεση των Ανθρώπων που Βιώνουν Φτώχεια 2024, η αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η μελέτη του συστήματος Κοινωνικής Προστασίας στη χώρα και η συγκεκριμένη μελέτη για τη φτώχεια στα ελληνικά νοικοκυριά με έμφαση στις οικογένειες με παιδιά, από τη Γεωργία Καπλάνογλου, καθηγήτρια οικονομικών στο ΕΚΠΑ. Οι 33 Ο.Κοι.Π. που συνέβαλαν στην έκθεση ανέδειξαν ως κύρια προβλήματα την ακρίβεια, την ανεπαρκή στέγαση, την ελλιπή πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και τα αυξανόμενα προβλήματα ψυχικής υγείας. Η φτώχεια δεν αφορά πλέον μόνο τις ευάλωτες ομάδες, αλλά επηρεάζει ευρύτερα την κοινωνία, κάτι που καθιστά αναγκαία μια συνολική αναθεώρηση της στρατηγικής για την εξάλειψή της.
Οι προτάσεις πολιτικής που διατυπώνονται στην Έκθεση στοχεύουν στην άμεση ανακούφιση των ευάλωτων ομάδων και τη μακροπρόθεσμη μείωση της φτώχειας. Καλούνται οι αρμόδιοι φορείς να δώσουν προτεραιότητα στη στεγαστική επισφάλεια, την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και την αντιμετώπιση των εμποδίων στη λήψη επιδομάτων. Σε δεύτερο χρόνο, και δεδομένου ότι η φτώχεια πλέον δεν αφορά μόνο τις ευάλωτες ομάδες, το Δίκτυο προτείνει δικαιότερη φορολογική πολιτική και αναδιανομή εισοδημάτων με σκοπό να φτάσουμε τελικά στη μείωση των ανισοτήτων. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Δίκτυο ζητά την εξαίρεση των δαπανών για την καταπολέμηση της φτώχειας από τους δημοσιονομικούς κανόνες, όπως έγινε με τις εξοπλιστικές δαπάνες το 2024 και τον ορισμό Επιτρόπου για την εξάλειψη της φτώχειας.
Για περισσότερες πληροφορίες και την πλήρη έκθεση δείτε εδώ.
4. Αίτηση για το Πρόγραμμα PREVENT
Συμμετέχουμε ως εταίροι σε αίτηση που υπέβαλε το μέλος μας Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας Χατζηπατέρειο στο πλαίσιο του προγράμματος "PREVENT"- Preventing gender-based violence and violence against children με το έργο BRAVEchil.d. Το πρόγραμμα PREVENT έχει ως στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας και της βίας κατά των παιδιών, μέσω της στήριξης Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (ΟΚοιΠ) στην Ελλάδα και την Κύπρο που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς, καθώς και της ενίσχυσης των γνώσεων, των ικανοτήτων και της βιωσιμότητάς τους. Συντονιστής του PREVENT είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη (Ελλάδα), σε σύμπραξη με το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ (Κύπρος).
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε εδώ.
5. Νέα μελών
Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Στις 31 Οκτωβρίου, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού διοργάνωσε εκδήλωση για την κύρωση του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού για τη Διαδικασία Επικοινωνίας - Optional Protocol to the Convention on the Rights of the Child on a communications procedure με σκοπό τη γνωστοποίηση του OPIC στο ευρύ κοινό με παρουσίαση της οπτικής της UNICEF Ελλάδος και των φορέων προάσπισης δικαιωμάτων του παιδιού και εν συνεχεία η ανταπόκριση των θεσμικών φορέων. Δείτε το δελτίο τύπου της εκδήλωσης εδώ.
Ακολούθησε Συνέντευξη Τύπου με σκοπό την υποβολή του ψηφίσματος για την έναρξη των διαδικασιών κύρωσης του πρωτοκόλλου στις 22 Νοεμβρίου και η κατάθεσή του στον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών, ως αρμόδια όργανα της Ελληνικής Πολιτείας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού (20/11/2022).
Είναι σημαντικό να τροφοδοτείτε και εσείς με τις δράσεις και τις σκέψεις σας το newsletter στη διεύθυνση press.antipoverty.gr@gmail.com.