logos

 Σας καλωσορίζουμε στο τρίτο ενημερωτικό δελτίο του έργου «Ελληνικό Παρατηρητήριο για τη Φτώχεια και την Έλλειψη Στέγης» που υλοποιεί το Ελληνικό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας με εταίρο το Ελληνικό Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία.

 

1 Σύνδεση με τα προηγούμενα

Στο πλαίσιο της σύνδεσής μας με τις προηγούμενες δράσεις, το έργο Ε.ΠΑ.Φ.Ε.Σ. συμμετείχε σε ημερίδα του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ) με θέμα «Κοινωνική Εργασία και Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων: Αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια» στις 25 Σεπτεμβρίου. Δείτε την παρουσίαση των υπεύθυνων υλοποίησης του έργου, Κυριάκου Λαμπριανίδη και Μαρίας Δημητριάδη, εδώ.

            

σκλε

                          

 

2 Τι ακόμα έγινε

Τα σημαντικότερα βήματα για την εξέλιξη του έργου περιλάμβαναν συναντήσεις για την οργάνωση και την εύρεση καταρτισμένων ατόμων για τη στελέχωση των θεματικών ομάδων. 

Οι έξι (6) κύριες θεματικές ομάδες του έργου, που αποτελούν κεντρικούς πυλώνες της επικοινωνίας μας με τους ΟΤΑ και κύριους τομείς της συμβουλευτικής και παρέμβασής μας, είναι πολιτικές στέγασηςπαρεμβάσεις για την αστεγίαπαιδική φτώχειαενεργειακή φτώχειαοικονομικές ανισότητες και λειτουργία δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών

Τις θεματικές ομάδες αποτελούν ώς τώρα, οι Μαρία Δόγια (υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου), Χριστόφορος Σκαμνάκης (Επίκουρος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου), Νίκος Ζέρβας (μέλος ΔΣ του ΣΚΛΕ) για τις Δημοτικές Κοινωνικές Υπηρεσίες, οι Meriç Özgüneş (Αναπτυξιακή Θεσ/νίκης), Δήμητρα Σιατίτσα (Δρ. Πολεοδομίας ΕΜΠ), Γιώργος Μελισσουργός (Συντονιστής του Προγράμματος Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ στη Θεσσαλονίκη) για τις πολιτικές στέγασης και τις παρεμβάσεις αστεγίας και οι Φερενίκη Βαταβάλη (Αρχιτέκτονας Μηχανικός ΕΜΠ), Σάντυ Φαμελιάρη (Project Manager της Electra Energy Cooperative) και Σπύρος Ψύχας (Σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής και Περιβαλλοντικών Δράσεων) για την ενεργειακή φτώχεια και οι Γιώργος Μόσχος (πρώην Συνήγορος του Παιδιού), Πελοπίδας Νικολόπουλος (Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού) και Σοφία Μιχαλομανωλάκη (Προϊσταμένη Τμ. Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Μεταμόρφωσης) για την παιδική φτώχεια. Οι θεματικές ομάδες ξεκίνησαν ήδη ή ετοιμάζονται να ξεκινήσουν το έργο τους άμεσα. 

Το Παρατηρητήριο έχει εντατικοποιήσει τις συναντήσεις με δήμους και περιφέρειες, με σκοπό την ανάδειξη κοινωνικών αναγκών και την προώθηση συνεργασιών. Έως τα τέλη Νοεμβρίου, έχουν πραγματοποιηθεί επαφές με έντεκα μεγάλους δήμους της χώρας, οι οποίες επικεντρώθηκαν στη συλλογή αιτημάτων αλλά και στην προώθηση προτάσεων που αφορούν, μεταξύ άλλων, το ΤΕΒΑ και την κοινωνική στέγαση, όπως επίσης και με την Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και την παιδική φτώχεια με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις και με την Αντιδήμαρχο Αθηναίων, το Δήμο Θεσσαλονίκης και την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου.

                                                

τεβα

 

3 Επικοινωνία και διάχυση   

Η επικοινωνία και η διάχυση του έργου αποτελούν βασική προτεραιότητα. Το τρίμηνο Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 2024 αποστείλαμε mini-report σε φορείς και οργανισμούς για την προώθηση συνεργασιών χρηματοδότησης και παρουσιάσαμε το έργο σε μέσα ενημέρωσης, όπως το περιοδικό ΣΧΕΔΙΑ και τη ραδιοφωνική εκπομπή της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Παράλληλα, δημοσιεύσαμε άρθρα σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων και το ΤΕΒΑ. Η προβολή μας μέσω της ιστοσελίδας και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης συνεχίζεται και ενισχύεται διαρκώς.

                                                

σχεδία

4 Τι να περιμένετε τους επόμενους μήνες

Επόμενα βήματα του Ε.ΠΑ.Φ.Ε.Σ. περιλαμβάνουν τη συστηματική λειτουργία των θεματικών ομάδων και τη συγγραφή της αναφοράς σχετικά με τα  αποτελέσματα της έρευνας που έχει διεξάγει το Παρατηρητήριο και τις προτάσεις του έργου για την εφαρμογή τοπικής κοινωνικής πολιτικής. 

Παράλληλα, έως το τέλος του έτους θα υλοποιηθεί ένα webinar για την παιδική φτώχεια και ένα για τις πολιτικές κοινωνικής κατοικίας. 

Τέλος, ξεκίνησε ήδη η προετοιμασία της τελικής εκδήλωσης του έργου, η οποία θα αναδείξει τα κύρια ευρήματα και τις προτάσεις του Παρατηρητηρίου για τη βελτίωση των κοινωνικών υπηρεσιών σε εθνικό επίπεδο.

 

5 Ξανά μαζί σας με το τέταρτο ενημερωτικό σημείωμα στα τέλη Φεβρουαρίου 2025.                                    

Μέχρι τότε μπορείτε να παρακολουθείτε το έργο του Ελληνικού Παρατηρητηρίου για τη Φτώχεια και την Έλλειψη Στέγης εδώ https://antipoverty.org.gr/hopewatch και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του Ελληνικού Δικτύου για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και του Ελληνικού Δικτύου για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία όπου συνεχώς ενισχύουμε την παρουσία μας: facebooktwitterinstagramYouTubeLinkedin.

Eπικοινωνήστε μαζί μας, στο 211 40 555 85, στο hopewatch.gr@gmail.com για τους Υπεύθυνους Λειτουργίας και στο  hopewatch.gr.media@gmail.com για Θέματα Επικοινωνίας.





 



«Το έργο Ελληνικό Παρατηρητήριο για τη Φτώχεια και την Έλλειψη Στέγης στην Ελλάδα (Ε.ΠΑ.Φ.Ε.Σ.) υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος BUILD, με φορέα υλοποίησης το Ελληνικό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και εταίρο το Ελληνικό Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία.

Το πρόγραμμα «Building a robust and democratic civic space» (BUILD) έχει ως στόχο την προστασία, την προώθηση και την ευρεία αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και αξιών της Ε.Ε., μέσω της στήριξης οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (OKοιΠ) στην Ελλάδα και την Κύπρο και της ενίσχυσης των ικανοτήτων και της βιωσιμότητάς τους. Το BUILD συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ‘Ένωση, μέσω του προγράμματος Citizens, Equality, Rights and Values (CERV), το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ Κύπρου με συνολικό ποσό επιχορήγησης €2,9 εκ. Συντονιστής του BUILD είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη (Ελλάδα) σε σύμπραξη με το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ (Κύπρος)».

Δήλωση αποποίησης ευθύνης

«Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA) ή του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο EACEA δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις.»