Με αφορμή τη Διερεύνηση των επιδράσεων της ενεργειακής κρίσης 2021-2022 στην ενεργειακή ένδεια των ελληνικών νοικοκυριών σε επίπεδο περιφερειών του ΚΕΠΕ, το Ελληνικό Παρατηρητήριο προτείνει για την Αντιμετώπιση της Ενεργειακής Φτώχειας στην Ελλάδα.
Τι μπορεί να κάνει ένας ΟΤΑ για την καταπολέμηση των ανισοτήτων
Το πρόγραμμα ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους) αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς μηχανισμούς στήριξης των ευάλωτων ομάδων στην Ελλάδα. Ωστόσο, πρόσφατη αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς του από το Ελληνικό Παρατηρητήριο για τη Φτώχεια και την Έλλειψη Στέγης φανερώνει σημαντικές ανεπάρκειες που εμποδίζουν την πλήρη υλοποίηση του σκοπού του, δηλαδή την ανακούφιση των άπορων πολιτών που πλήττονται από την φτώχεια. Παρά τον κοινωνικό του χαρακτήρα, η γραφειοκρατία, η έλλειψη προϊόντων και η μη προσήκουσα αντιμετώπιση των δικαιούχων περιορίζουν το εύρος της στήριξης που προσφέρει.
Το Παρατηρητήριο που στηρίζει τους Δήμους κατά της Φτώχειας και της Αστεγίας
Το "Ελληνικό Παρατηρητήριο για τη Φτώχεια και την Έλλειψη Στέγης" παρουσιάζει την Ευρωπαϊκή Τυπολογία για την Έλλειψη Στέγης και τον Αποκλεισμό από την Κατοικία ETHOS, ένα σημαντικό εργαλείο για την τοπική, περιφερειακή και εθνική διακυβέρνηση και την κοινωνία των πολιτών.
Η έλλειψη στέγης είναι ένα από τα κύρια προβλήματα που συμπεριλαμβάνει η Στρατηγική για την Κοινωνική Προστασία και Ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόληψη της έλλειψης στέγης και η επαναστέγαση των αστέγων απαιτεί την κατανόηση των διαδικασιών που οδηγούν σε αυτήν και άρα μια ευρεία αντίληψη για το τι σημαίνει έλλειψη στέγης.
Η FEANTSA (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των οργανώσεων που εργάζονται με τους αστέγους) έχει αναπτύξει μια τυπολογία για την έλλειψη στέγης και τον αποκλεισμό από την κατοικία, που ονομάζεται ETHOS.
Το "Ελληνικό Παρατηρητήριο για τη Φτώχεια και την Έλλειψη Στέγης" παρουσιάζει τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων | EPSR, ένα σημαντικό εργαλείο για την τοπική, περιφερειακή και εθνική διακυβέρνηση και την κοινωνία των πολιτών.
Ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων περιλαμβάνει 20 βασικές αρχές που αποτελούν τη βάση για την προώθηση δίκαιων και λειτουργικών αγορών εργασίας και συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας στην ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή διακήρυξαν τον Πυλώνα το Νοέμβριο του 2017 στη σύνοδο κορυφής του Γκέτεμποργκ ως έναν προσανατολισμό προς την ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της ΕΕ και την προώθηση ενός δίκαιου και ισότιμου κοινωνικού προτύπου.
Στόχος του Πυλώνα είναι η καλύτερη εφαρμογή των δικαιωμάτων των πολιτών, με γνώμονα τις 20 βασικές αρχές.