• Policy Conference 28 June 2022
  • The programme of the Policy Conference

Join us online on 28 June 2022!

ADEQUATE MINIMUM INCOME PROTECTION

The backbone of a truly Social Europe

With this policy conference, we aim to contribute to a strong and ambitious Recommendation on Minimum Income Schemes to the Council, with a rights-based approach, that genuinely delivers for people experiencing poverty.

We will present the EAPN proposals for the recommendation and ensure that the voices of people experiencing poverty are given a central role in the European debate on minimum income.

The conference will create an unique opportunity for representatives of EU Institutions, Member States, Social Ministries, NGO’s, other stakeholders and people experiencing poverty to exchange expertise and ideas about the key elements for an ambitious recommendation.

The conference will be held online, and the conference languages will be English, Spanish and French.

See more here:
https://www.eapn.eu/eapn-annual-policy-conference-2022-the-backbone-of-a-truly-social-europe/

we hope you will join us!

Register here:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdqWL2epiG_VFZxuL8IqvzDULpSWyj5NGGYSW3Q9-1JV-N8nA/viewform

(scroll down for information in Greek)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

28 Ιουνίου 2022

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Ο στυλοβάτης μιας αληθινά Κοινωνικής Ευρώπης

Στόχος του ετήσιου Policy Conference του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Καταπολέμηση της Φτώχειας (EAPN) αποτελεί η διαμόρφωση μιας ισχυρής Σύστασης προς το Συμβούλιο για τα Σχέδια Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, με μια προσέγγιση βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα, που να φέρει πραγματικά αποτελέσματα για τους ανθρώπους που βιώνουν φτώχεια.

Το ύψος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος πρέπει να είναι τέτοιο που να βοηθά τους ανθρώπους να ζουν με αξιοπρέπεια και να αισθάνονται μέρος της κοινωνίας, και, συνεπώς, να πάψει ο κοινωνικός αποκλεισμός. (Βασικό Μήνυμα για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από την Ευρωπαϊκή Συνάντηση Ανθρώπων που βιώνουν Φτώχεια 2021)

Περίπου 91 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη – περισσότεροι από ένας στους πέντε! – βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Οι διαδοχικές κρίσεις που πέρασε η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, λόγω της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχουν επηρεάσει περισσότερο τους ανθρώπους που βρίσκονται σε φτώχεια. Οι ολοένα αυξανόμενες τιμές των τροφίμων, της στέγασης, των υπηρεσιών και του γενικού κόστους ζωής απειλούν την αξιοπρέπεια, ακόμη και τις ζωές εκατομμυρίων Ευρωπαίων. Περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται μια ισχυρή κοινωνική Ευρώπη που να παρέχει λύσεις για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών και μακροπρόθεσμων αιτιών αυτών των προβλημάτων αυτών. Σε αυτό το πλαίσιο, τα καλοσχεδιασμένα και αποτελεσματικά Σχέδια Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (MIS) παίζουν σημαντικό ρόλο στην παροχή προστασίας του εισοδήματος και την έξοδο από τη φτώχεια στα άτομα εκείνα που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Το Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας (EAPN) έχει δώσει μεγάλη έμφαση στα Σχέδια Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, εδώ και πολλά χρόνια. Η έμφαση και η εμπειρία του Δικτύου γύρω από το ζήτημα δεν υποδηλώνει μόνο την άμεση ανάγκη να έχουμε αποτελέσματα. Δείχνει επίσης τη δέσμευση και την πεποίθησή μας ότι ένα ισχυρό νομοθετικό μέσο μπορεί να αλλάξει την κατάσταση όσον αφορά την καταπολέμηση της φτώχειας πραγματικά. Ως εκ τούτου, το EAPN χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υποβάλει νέα σύσταση στο Συμβούλιο σχετικά με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Το EAPN επιβεβαιώνει ότι για να φέρει η Σύσταση αποτελέσματα σε άτομα που βιώνουν τη φτώχεια πρέπει να διαθέτει σαφές και λεπτομερές σύστημα παρακολούθησης για την εφαρμογή των MIS.

Γνωρίζουμε ότι θα υπάρξει Σύσταση για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα τον επόμενο χρόνο, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι χωρίς κινδύνους, όπως μας λέει η εμπειρία μας. Για να είναι χρήσιμη αυτή η Σύσταση πρέπει να συνοδεύεται από σαφείς και λεπτομερείς οδηγίες. Μια γενική προσέγγιση δεν θα αντιμετωπίσει ρεαλιστικά την κατάσταση στο πεδίο. (Συμμετέχων από τη Βουλγαρία στη συνάντηση EU PEP 2021).

Σε αυτό το Policy Conference, θα παρουσιάσουμε τις προτάσεις του EAPN για τη Σύσταση και θα διασφαλίσουμε ότι οι φωνές των ανθρώπων που βιώνουν τη φτώχεια θα παίξουν κεντρικό ρόλο στην ευρωπαϊκή συζήτηση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Εκτός από άτομα που βιώνουν φτώχεια, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλητές/ριες από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τα κράτη μέλη της ΕΕ, την κοινωνία των πολιτών και τον επιστημονικό κλάδο. Προβλέπεται διερμηνεία στα Αγγλικά, Ισπανικά και Γαλλικά.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ:
https://www.eapn.eu/eapn-annual-policy-conference-2022-the-backbone-of-a-truly-social-europe/

Για την εγγραφή σας ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdqWL2epiG_VFZxuL8IqvzDULpSWyj5NGGYSW3Q9-1JV-N8nA/viewform