Σας καλωσορίζουμε στο δεύτερο ενημερωτικό δελτίο του έργου «Ελληνικό Παρατηρητήριο για τη Φτώχεια και την Έλλειψη Στέγης» που υλοποιεί το Ελληνικό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας με εταίρο το Ελληνικό Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία.
1 Σύνδεση με τα προηγούμενα (as promised!)
Ολοκληρώσαμε την καταγραφή της εφαρμογής κοινωνικής πολιτικής και των σχετικών προβλημάτων σε επίπεδο Ο.Τ.Α. με ερωτηματολόγια που στείλαμε σε όλους τους Δήμους της χώρας. Με τις απαντήσεις 145 Δήμων έγινε η ανάλυση δεδομένων για τη μεταξύ άλλων συγκέντρωση απαντήσεων με γεωγραφικά κριτήρια ανά Περιφέρεια. Η παρουσίαση αυτών των αποτελεσμάτων θα αποτελέσει κύριο υλικό μας για το ξεκίνημα της μεταξύ μας συνεργασίας με τις Περιφέρειες.
Συνεχίστηκε η συλλογή στοιχείων μέσα από την αποστολή ερωτηματολογίου στις 13 Περιφέρειες της χώρας και 7 Περιφέρειες ανταποκρίθηκαν.
Οργανώθηκαν δύο (2) webinar με τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Καταπολέμηση της Φτώχειας (EAPN) και της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας των Οργανώσεων που δουλεύουν με τους Αστέγους (FEANTSA) με θέμα «Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ζητήματα φτώχειας και στέγασης: προγράμματα και πρακτικές». Τα πλαισίωσαν οι Ruth Owen- Υποδιευθύντρια της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων που δουλεύουν με Αστέγους "FEANTSA", Δήμητρα Σιατίτσα- Δρ. Πολεοδομίας ΕΜΠ & Συνεργάτιδα ΦΚΜ/ ΜΑΘ, Ελένη Καραολή, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Καταπολέμηση της Φτώχειας, και Κωνσταντίνος Δημουλάς, Καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.
2 Τι ακόμα έγινε
Ξεκινήσαμε τις θεματικές ομάδες για την ενεργειακή φτώχεια και εκείνη για τις πολιτικές στέγασης με συναντήσεις για την οργάνωση και την εύρεση καταρτισμένων ατόμων για την πλαισίωση τους. Οι 6 κύριες θεματικές ομάδες του έργου, που αποτελούν κεντρικούς πυλώνες της επικοινωνίας μας με τους ΟΤΑ και κύριους τομείς της συμβουλευτικής και παρέμβασής μας, είναι πολιτικές στέγασης, παρεμβάσεις για την αστεγία, παιδική φτώχεια, ενεργειακή φτώχεια, οικονομικές ανισότητες και λειτουργία δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών.
Ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση για συμμετοχή στην ημερίδα του ΣΚΛΕ με θέμα «Κοινωνική Εργασία και Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων: Αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια» στις 25 Σεπτεμβρίου, τους εκπροσώπους του οποίου ευχαριστούμε θερμά! Συντάξαμε ήδη την πρότασή μας για παρουσίαση του έργου μας στον πρώτο θεματικό άξονα: καταπολέμηση ακραίας φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
Ξεκινήσαμε τις συναντήσεις μας σε μεγάλους Δήμους προκειμένου να καταγράψουμε τις ανάγκες τους αλλά και να γνωριστούμε με πρόσωπα αναφοράς ώστε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα συμβολής μας στη δικτύωση των Δήμων για την επίλυση των επιμέρους θεμάτων που άπτονται ζητημάτων φτώχειας και στέγασης.
3 Επικοινωνία και διάχυση
- Συνεργαστήκαμε με τη διαδικτυακή πλατφόρμα του Social Policy για την προώθηση της πρόσκλησης στα webinar, τους υπεύθυνους της οποίας ευχαριστούμε θερμά!
- Δημιουργήσαμε χρήσιμο υλικό διάχυσης από τα webinar που μπορείτε να βρείτε εδώ.
- Συνεχίσαμε την προώθηση του έργου μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής μας Δικτύωσης και την ιστοσελίδα.
- Ως αποτέλεσμα των επαφών του προγράμματος με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες και τους κοινωνικούς λειτουργούς των Δήμων, καταγράφηκαν περισσότεροι από 135 κοινωνικοί λειτουργοί που συνδέθηκαν με το προφίλ του Δικτύου στο Linkedin μέσα στο μήνα Ιούνιο.
- Με δεδομένη την έλλειψη ενημέρωσης που καταγράφηκε στο ερωτηματολόγιο για τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων και την Ευρωπαϊκή Τυπολογία για την Έλλειψη Στέγης και τον Αποκλεισμό από την Κατοικία ETHOS δημιουργήσαμε φιλικό υλικό παρουσίασής τους το οποίο και δημοσιεύσαμε παντού!
4 Τι να περιμένετε τους επόμενους μήνες
Αναμείνατε την έναρξη περισσότερων θεματικών ομάδων και την ολοκλήρωση την ανάλυση των δεδομένων που συλλέξαμε από τις Περιφέρειες.
Θα προχωρήσουμε στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων για όλους του ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού με τη διοργάνωση μιας ευρείας κλίμακας εκδήλωσης σε κεντρικό σημείο της Αθήνας.
5 Ξανά μαζί σας με το τρίτο ενημερωτικό σημείωμα στα τέλη Νοεμβρίου
Μέχρι τότε μπορείτε να παρακολουθείτε το έργο του Ελληνικού Παρατηρητηρίου για τη Φτώχεια και την Έλλειψη Στέγης εδώ https://antipoverty.org.gr/hopewatch και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του Ελληνικού Δικτύου για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και του Ελληνικού Δικτύου για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία όπου συνεχώς ενισχύουμε την παρουσία μας: facebook, twitter, instagram, YouTube, Linkedin
Eπικοινωνήστε μαζί μας, στο 211 40 555 85, στο hopewatch.gr@gmail.com για τους Υπεύθυνους Λειτουργίας και στο hopewatch.gr.media@gmail.com για Θέματα Επικοινωνίας.
«Το έργο Ελληνικό Παρατηρητήριο για τη Φτώχεια και την Έλλειψη Στέγης στην Ελλάδα (Ε.ΠΑ.Φ.Ε.Σ.) υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος BUILD, με φορέα υλοποίησης το Ελληνικό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και εταίρο το Ελληνικό Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία.
Το πρόγραμμα «Building a robust and democratic civic space» (BUILD) έχει ως στόχο την προστασία, την προώθηση και την ευρεία αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και αξιών της Ε.Ε., μέσω της στήριξης οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (OKοιΠ) στην Ελλάδα και την Κύπρο και της ενίσχυσης των ικανοτήτων και της βιωσιμότητάς τους. Το BUILD συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ‘Ένωση, μέσω του προγράμματος Citizens, Equality, Rights and Values (CERV), το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ Κύπρου με συνολικό ποσό επιχορήγησης €2,9 εκ. Συντονιστής του BUILD είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη (Ελλάδα) σε σύμπραξη με το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ (Κύπρος)».
Δήλωση αποποίησης ευθύνης
«Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA) ή του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο EACEA δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις.»